Friendraising

Am spus de mai multe ori, in diferite ocazii, ca primul pas in fundraising este friendraising.

Daca iti faci prieteni, daca iti rogi prietenii sa te ajute sa strangi fonduri, campaniile tale vor avea succes, iar proiectele organizatiei vor fi sustenabile.

Dar cum faci friendraising?

Stiu destui fundraiseri care pizmuiesc alti colegi pentru relatiile pe care le au, pentru modul in care reusesc sa organizeze campanii absolut fenomenale, fara sa banuiasca macar ca toate aceste succese se datoreaza friendraisingului.

Care este primul pas?

Este pasul pe care, de cele mai multe ori, fundraiserii il omit: research. Trebuie sa cauti pe piata prieteni, sa vezi ce fel de prieteni au ajutat campaniile pe care tu le consideri de referinta, sa-ti faci lectiile, sa afli „necesarul de prieteni”. Din experienta va spun ca pentru un anume tip d ecampanii de fundraising am facut research cam 3 saptamani. Sigur, multi fundraiseri spun ca nu au timp de asa ceva, insa ii asigur ca daca fac asta, munca lor va fi mai usoara, rezultatele mai mari, eforturile ulterioare mai mici si vor avea timp sa se bucure de rezultate.

Abia dupa aceea treci la pasul 2: cautarea prietenilor.

Va recomand cu caldura sa intrebati in jur, sa faceti lista prietenilor personali, ai prietenilor organizatiei, a furnizorilor sai. Imediat ce aveti lista impartiti-o pe categorii- printing house, mailing, emailing, online, DTP si layout, promovare, PR, etc.

Nu va opriti aici, nu ezitati, treceti la pasul 3: faceti prezentarea in ppt a campaniei in care va  doriti implicarea prietenilor.

Fiti clari, concisi( maxim 5 slide-uri), transparenti. Spuneti clar ca nu aveti buget, ca le solicitati sprijinul pro-bono. Scrieti la fel de clar si ce le oferiti-promovare pe site, in comunicatul de presa, etc.

Veti vedea ce usor veti putea organiza o campanie de atragere de fonduri, la un nivel pe care il considerati ,poate, inaccesibil in acest moment.

Va astept cu rezultatele. Voi scrie si despre cum gestionezi relatia cu prietenii si cum pastrezi prietenii timp indelungat.

Succes la friendraising, prieteni!

Cristiana ,

Dreamcatcher

Lasă un comentariu