#portretdedonator Ella Negruzzi

Dragi prieteni, fundraiseri și coordonatori de proiecte,

povestea de astăzi de la #portretdedonator este una românească!

Ella-Negruzzi

Ella L. Negruzzi ( Elena Negruzzi) s-a născut la 1876 în județul Iași.

Ella a  fost fiica scriitorului și omului politic ieșean Leon C. Negruzzi (1840-1890) și sora mai mică a generalului Mihai Negruzzi (1873-1958).

Studiile sale – cursurile școlii primare, Externatul Secundar de Fete (actualul Colegiu „Mihai Eminescu” din Iași) și Facultății de Drept la Iași-  aveau să o transforme într-o o militantă pentru drepturile femeilor.

Ella Negruzzi a devenit, după procese ce au durat 6 ani,  prima femeie avocat din Romania. I se respinsese cererea de a intra în barou deoarece era femeie și nu avea drept de vot, o condiție esențială pentru a fi membru de barou.  A profesat ca avocat în Baroul Covurlui – Galați și din 1919, în Baroul București.

În perioada interbelică  Ella a pus bazele Asociației „Emanciparea femeii”, al cărei președinte a fost.

Asociația  a urmărit emanciparea femeii, dezvoltarea  în toate domeniile și ocuparea de funcții în raport cu pregătirea și capacitatea fiecăreia.

Munca sa a continuat cu femeile de la sate: a educate femeile prin  cercuri culturale, a fondat cămine culturale. Scopul era să le arate acestora cum să-și organizeze gospodăria și cum să-și educe copiii.

Odată cu instaurarea fascismului în Germania, Ella Negruzzi a fost o luptătoate înfocată  împotriva războiului, făcând parte din organizația „Grupul avocaților democrați”, înființată în 1935.

Munca sa nu s-a oprit și în 1936  a înființat organizația „Frontul feminin” , organizând numeroase întruniri și conferințe menite să contribuie la antrenarea femeilor în acțiunile pentru apărarea drepturilor lor economice, politice, sociale și culturale.

S-a stins pe 9 decembrie 1948.

Poveștile frumoase vor continua la #portretdedonator.

Zi minunată,

Dreamcatcherii

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame